CSA week 2 – June 25 2015

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Ferme Lève-tôt
CSA week 2
June 25 2015

In this week’s basket:

– lettuce
– mesclun
– chard / arugula
– scallion
– beets
– white “Hakurei” turnips
– basil
– garlic scapes
– radish
– kohlrabi

We’re pretty excited to have beets so early in the season, as they can be tricky to grow in cool spring soil. What a delicious treat!

Tender spring beets are best enjoyed simply: Remove the beet leaves, leaving 1/2 inch on the root, and set aside (beet leaves can be eaten like chard). Boil whole beets about 10 minutes until you can poke a fork into the beet. Rinse in cold water and rub off the outer skin by hand (if the skin doesn’t come off, cook a little longer). Slice beets into rounds and arrange on a plate. Top with minced garlic scapes and crumbled feta cheese. Drizzle with:

Charlotte’s all-purpose dressing for beets or fresh salad greens: whisk together: 4 tbsp olive oil, 2 tbsp apple cider vinegar, 1 tbsp balsamic vinegar, 1 tbsp maple syrup, 1 tbsp dijon mustard.

Kohlrabi is wonderful raw: simply peel the outer skin, slice and enjoy with hummus. For a lovely spring salad try Kohlrabi and Hakurei turnip slaw with scallions: http://www.meatlessmonday.com/ràecipes/kohlrabi-summer-slaw/

Swiss chard and beet greens can be sautéed as a side dish, they are also excellent in a frittata. Substitute the onion and garlic with scallions and garlic scapes: http://www.mnn.com/food/recipes/stories/savory-swiss-chard-and-onion-frittata

Garlic scapes are the flowering tip of garlic plants, with a mild juicy garlic flavour. Use them anywhere you’d use bulb garlic. You can also roast scapes whole on the BBQ.

If raw radishes aren’t your jam, you’ll love roasted radishes: http://www.thekitchn.com/roasted-radishes-are-the-vegetable-thats-missing-from-your-life-215614

Check out last week’s CSA newsletter for more recipes ideas for Hakurei turnips, radishes, and arugula: http://fermelevetot.ca/csa-week-1-june-18-2015/

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Ferme Lève-tôt
Panier bio semaine 2
25 juin 2015

Dans le panier cette semaine:

– laitue
– mesclun
– bette-a-carde / roquette
– échalottes
– betteraves
– navets blancs “Hakurei”
– basilic
– fleurs d’ail
– radis
– chou-rave

On est “rave”-vi d’avoir des betteraves si tôt dans la saison, car ils peuvent être difficile à cultiver dans les sols fraîches du printemps.

Les betteraves du printemps sont mieux préparés simplement: Enlever les feuilles et laisser 1-2cm sur la racine, puis mettre à côté (les feuilles de betterave se mangent comme la bette a carde). Bouillir les betteraves entières 10 minutes jusqu’a ce que vous pouvez y mettre une fourchette. Rincer dans l’eau froide et frotter à la main pour enlever la peau (si la peau ne s’enlève pas facilement, cuire un peu plus longtemps). Coupe les betteraves en ronds et arrange sur une assiete. Recouvrir avec des fleurs d’ail hâchés, du feta et:

Vinaigrette quotidien pour betteraves ou verdure fraîches: Fouetter: 4c huile de vinaigre, 2c vinaigre de cidre de pomme, 1c vinaigre balsamique, 1c sirop d’érable, 1 c moutarde dijon.

Le chou-rave est excellent cru: simplement éplucher et manger en tranches avec de l’hummus. Pour une belle salade printannière essayer la Salade râpé de chou-rave et de navets Hakurei avec échalottes: http://www.meatlessmonday.com/recipes/kohlrabi-summer-slaw/

La bette-a-carde et les feuilles de betterave se mangent en sauté comme accompagnement et elles sont excellentes dans un fritatta. Remplacer les oignons et l’ail avec les échalottes et les fleurs d’ail: http://www.mnn.com/food/recipes/stories/savory-swiss-chard-and-onion-frittata

Les fleurs d’ail ont un goût d’ail doux et juteux. Utilisez-les en lieu d’ail dans toutes vos recettes. Vous pouvez aussi les rôtir entières sur le BBQ.

Si les radis crus sont trops forts, essayez les radis rôtis: http://www.thekitchn.com/roasted-radishes-are-the-vegetable-thats-missing-from-your-life-215614

Lisez notre bulletin de la semaine 1 pour des recettes de navets Hakurei, de radis et de la roquette: http://fermelevetot.ca/csa-week-1-june-18-2015/