Fall 2015 newsletter / Bulletin automne 2015

Posted on Posted in bulletin, English, Francais, newsletter

lettuceWhat a busy season! The fall was mild and dry, and our farm team pulled a bumper crop off carrots, beets, potatoes, onions, leeks and cabbages from the fields! We delivered fall CSA boxes until the end of November, and we’re still going to local farmer’s markets. We’re pleased that we can now provide fall veggies and fresh greens so late in the season, and we hope to keep the fall CSA going for even longer next year.

On top of fall production, we’ve been working on farm infrastructure. First we installed a drainage pipe in a low section of the field, and we drilled a new well. In the past we have had a limited supply of clean water for washing vegetables and irrigating greenhouse crops. Our new well will provide enough water for the wash station and fall/winter greenhouse irrigation, and a frost-free water source for the horses! We also took advantage of the mild weather to put up a new storage dome, which will double as a space for drying garlic and curing winter squash next fall.
fallmarket
We’ve been having a great time working with Bart and Buck, our new draft horses. At summer’s end we had them in harness incorporating cover crop seed, and now they are skidding logs out of the forest. The horses are willing workers, but they can be a bit sassy out of harness, so we have been doing training excercises with them to build trust. Our older son Emmett is quite taken with the team; he enjoys helping and observing, and looks to be a fledgeling teamster in his own right.

As the weather gets colder we are turning our attention to indoor farmwork. We will soon be starting our crop review, seed inventory, and crop planning work, and a good bout of bookeeping. We are also working on a new website!
carrots
GATINEAU/HULL CSA DROPOFF SEARCH
Our great hosts on Rue St-Cyr, Julie and Bertrand, won’t be able to accommodate us next season, so we are looking for a new drop-off location in Hull in or near Val-Tétreaut/MacKenzie King/Portage. If you would like to host our drop-off, or can suggest a school/community centre/store, etc. that might like to host our CSA, please let us know!

2016 CSA REGISTRATION
2016 CSA registration will begin in January 2016, once we’ve updated our website and confirmed delivery schedule. Feel free to send us a note if you want to reserve your spot.

FEEDBACK
Let us know what you thought of the season, what you liked, what we can improve, nifty ideas for 2016. We would also love some short testimonials for our website!

Happy Holidays! A heartfelt thanks to all our CSA partners, market customers, employees, volunteers and farm friends who made this such a fun and productive year.

kale

Ferme Lève-tôt
Bulletin automne 2015

Une saison remplie d’activité! L’automne était clément et sec, et l’équipe de ferme a récolté une bonté de carottes, de betteraves, de pommes de terre, d’oignons, de poireaux et de choux. On a livré nos paniers d’automne jusqu’a la fin novembre, et on vend encore localement. On est fier d’avoir pourvu autant de légumes et de verdures aussi tard dans la saison, et on espère qu’on va pouvoir étendre la saison pour même plus longtemps l’année prochaine.

En plus que la production des légumes on a fait plusieurs travaux d’infrastructure sur la ferme. On a installé un tuyeau de drainage dans un section bas du champ, et on a creusé un nouveau puit artésien. Auparavant on avait une réserve limité d’eau propre pour laver les légumes et pour irriguer les serres. Le nouveau puit va nous pouvoir avec une abondance d’eau pour la station de lavage et les serres, et un prise d’eau hors-gel pour les cheveaux. On a aussi construit un dôme d’entreposage, qui va aussi fonctionner comme aire de séchage de l’ail et des courges d’hiver l’été prochaine.
thanksgiving2
Nos travaux avec Bart et Buck, nos chevaux de trait, vont très bien. À la fin de l’été ils étaient en harnais et incorporaient les semis d’engrais vert dans les champs, et maintenant ils font du débardage de rondis dans la forêt. Ils sont des bons travailleurs, mais ils sont un peu malpoli sans harnais, alors on fait du formation avec eux pour dévélopper un bon rapport. Notre fils ainé Emmett est épris des chevaux; il aime aider et observer, et il est intéréssé à prendre les rênes lui-même!

Maintenant que le temps devient plus frais on se tourne vers les travaux de ferme d’intérieur. On va bientôt commencer notre critique annuelle des variétés, de faire l’inventaire des semences et la planification des cultures, et un bon bout de tenue de livre. On refait aussi notre site web!
horses
À LA RECHERCHE D’UN NOUVEAU POINT DE CHUTE A HULL/GATINEAU
Nos hôtes sur la rue St-Cyr, Julie et Bertrand, ne peuvent pas nous accommoder l’année prochaine, et on est à la recherche d’un nouveau point-de-chute à Hull près de Val-Tétreault/Mackenzie King/Portage. So vous voulez nous accommoder, ou si vous connaissez une école, centre communautairre, magazin, etc. qui pourrait nous accommoder, contactez-nous!

INSCRIPTION PANIER BIO 2016
Les inscriptions pour les paniers bio 2016 commencent à la fin janvier quand le site web sera refait et notre horaire de livraison sera confirmé. Envoyez-nous un petit courriel si vous voulez quand même reserver votre place.

PARTAGEZ VOS IMPRESSIONS
Laissez-nous savoir vos impréssions de la saison et des paniers, ce que vous avez aimé, ce qu’on peut améliorer, des idées pour 2016. On apprécirait aussi des notes de recommendation pour mettre sur notre site web!

Joyeuses Fêtes! Un gros merci a nos partenaires en ASC, nos clients de marché, nos employés, nos bénévoles et les ami(e)s de la ferme qui ont contribué à cette anée productive et joyeuse!
avery