**
Happy New Year! It seems like a long time since we’ve been in touch with news from the farm, but to be honest it’s been a pretty quiet few months since our last delivery. Because the weather has been more clement this winter we’ve been able to get outside and enjoy the snow more often, and the winter is passing by at a surprisingly quick pace. One of our favourite winter activities is tidying up the seeding greenhouse. Even on the coldest days, the smell of bare earth and dormant greens holds the promise of spring, and one can feel all the pent up energy in the soil just waiting to burst forth with life!

Richard has been working hard at next season’s crop plan, which involves juggling a dizzying number of spreadsheets including: field maps, yield projections, seed inventories, greenhouse and field planting schedules, cultivation schedules, harvest schedules, etc. When the crop planning is finished it’ll be Charlotte’s turn on the computer to get the admin and communications in order for the coming year.
One of our main goals this year is to tighten up our use of the field space available to us, and to put part of a neighbour’s field into production for “low-maintenance” crops. We are planning to build a small barn that will give us more options for curing and storing fall crops. We’ll also be adding another 100-foot “caterpillar” tunnel for early greens and heat-loving crops like tomatoes and peppers. We are also planning to expand our fall CSA offerings to provide you with a wide variety of organic goodies well into the snowy months. Last year’s farm workers, Natalie and Caleb, will be back at the farm for a second season; it’ll be great to have their experience and enthusiasm in the field.
Now is the time to sign up for your 2015 summer CSA basket!
Sign up online at: http://fermelevetot.ca/sign-up/

Bonne Année! Il semble que bien du temps a passé depuis le dernier bulletin de la ferme, mais la verité c’est que la vie est assez paisible despuis la dernière livraison de légumes. Car le temps est plus clément cet hiver nous avons eu la chance de s’amuser dehors dans la neige plus souvent, et l’hiver passe quand même vite! Un des activités les plus agréables de l’hiver est le ménage de la serre à semis. L’odeur de la terre nue et des plantes en sommeil nous donne un souci du printems même dans les journées les plus froides, et peut sentir l’energie dans le sol prêt à surgir de vie!
Richard travaille fort à la planification des cultures, ce qui exige qu’il jongle une grande quantité de feuilles de calcul: cartes des champs, projections de récoltes, inventaire des semences, horaires de semis en serre et aux champs, programmes de cultivation et de récoltes, etc. Quand la planification des cultures est fini, c’est la tour a Charlotte sur l’ordi pour faire l’administration et les communications pour la saison qui vient.
Un de nos grands objectifs cette année est d’exploiter notre terrain d’une façon plus efficace, et de mettre en production une partie d’un champs d’un voisin pour les cultures moins exigeantes. On vise a construire une petite grange pour nous donner des options pour le sêchage et l’entreposage des récoltes d’automne. On va ajouter un autre tunnel “chenille” pour les verdures de débût de saison et les cultures commes les tomates et les poivrons qui aiment la chaleur. On vise aussi a augmenter notre offre de paniers d’automne pour vous pourvoir avec des délices biologiques durant les mois enneigés! Nos assistants de l’année passé, Natalie et Caleb, seront de retour pour une deuxième année et on s’attend avec plaisir leur experience et leur enthousiasme!
C’est le temps pour vous inscrire pour votre panier bio pour l’été 2015: http://fermelevetot.ca/inscription/?lang=fr

