November-December 2014 newsletter

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Forget "Modern Farmer", Northern farming is where it's at!
Forget “Modern Farmer”, Northern farming is where it’s at!

Winter has come quite abruptly to the farm, and this year we are well prepared for the snow, as our farm team was on hand until the end of October getting the farm ready for winter. We are now focussed on the less glamourous aspects of farmwork: bookeeping and data entry! We are also adjusting to life with two kids. Richard is delighted to be spending more time with baby Avery while Charlotte gets reacquainted with farmwork. We’re looking forward to a restful winter before the 2015 farming season gest underway. Check out our 2014 picture gallery to revisit this past season’s best moments: http://fermelevetot.ca/photos/

Mulching garlic in early November
Mulching garlic in early November

2015 CSA
Sign up now for your 2015 CSA share! Prices and sizes are the same as last season. We are offering a discount for those who pay in full by December 31, 2014.

Large weekly share: $700 ($690 if paid in full by Dec 31)
Regular weekly share: $540 ($530 if paid in full by Dec 31)
Bi-weekly share: $280 ($275 if paid in full by Dec 31)

Sign up online: http://fermelevetot.ca/sign-up/
Details about our CSA (basket size & content) are available here: http://fermelevetot.ca/csa-baskets/

DECEMBER À LA CARTE ORDER
We will be doing a delivery to our Ottawa drop-off (255 Mackay Street) on Tuesday December 2 from 4:30-5:30pm. Please send us an email with your order from the list below ($20 minimum order please). You can pay at the drop-off by cash or cheque, or in advance by interac e-transfer.

Leeks: $4 bunch
Potato red or white: 5lbs $8, 10lbs $15, 20lbs $27
Onion red or yellow: 5lbs $9, 10lbs $16, 25lbs $35
Shallots: $4/lb
Rutabaga: $2/lb (about $2 for a medium sized one)
Celeriac: $2/lb
Winter radish: Daikon or Red meat: $2/lb

Squash:
Spaghetti: large $6
Butternut: $3 small $6 large
Acorn: $3
Pie pumpkin: small $2.75

Eggs: $6/dozen

Alska maple syrup: light or amber $9 small bottle (perfect for gifts!)

WAKEFIELD MARKETS
Come to the Wakefield Christams Market on Saturday December 13 from 3 to 7pm. There will be lots of local food and artisanal products for sale, music and activities for kids. Last year’s Christmas market was a big success in spite of the cold, so we’re hoping mother nature will help us out with some clement weather to make the event even more fun this year! For more information visit www.noelwakefieldmarket.com

We are also participating in the bi-weekly tailgate markets in the parking lot next to the summer market location. The next tailgate will be on Saturday December 6 from 9:30-11am.

Kale transplants will overwinter in the greenhouse
Kale transplants will overwinter in the greenhouse

Harvesting storage carrots in late October
Harvesting storage carrots in late October

Ferme Lève-tôt
Bulletin novembre – décembre 2014

L’hiver est arrivé bien vite à la ferme, et cette année on est bien préparé pour la neige, car notre équipe de ferme travaillait fort jusqu’a la fin d’octobre pour tout arranger avant l’hiver. Maintenant on se concentre sur les travaux moins séduisants de la ferme: tenue de livre et la saisie de données! On s’adapte aussi à la vie avec deux enfants. Richard est content de passer plus de temps avec notre bébé Avery pendant que Charlotte se refamiliarise avec les travaux de la ferme. On s’attend a se bien reposer cet hiver avant le début de la saison 2015. Pour revoir les meilleurs moments de la saison 2014, visez notre galerie en-ligne: http://fermelevetot.ca/photos/

Oats and Rye cover crops protect and nourish the soil  for next year's veggies
Oats and Rye cover crops protect and nourish the soil for next year’s veggies

PANIER BIO 2015
Inscrivez-vous maintenant pour votre panier bio 2015! Les prix et les formats sont la même que l’année passé. On offre un rabais pour ceux qui payent au complet au plus tard le 31 décembre 2014.

Panier hebdo grand: $700 ($690 si payé au complet par le 31 décembre)
Panier hebdo regulier: $540 ($530 si payé au complet par le 31 décembre)
Panier aux deux semaines: $280 ($275 si payé au complet par le 31 décembre)

Inscrivez-vous enligne: http://fermelevetot.ca/inscription/?lang=fr
Pour savoir plus sur nos paniers, visitez notre site web: http://fermelevetot.ca/paniers-bio/?lang=fr

COMMANDE À LA CARTE DÉCEMBRE
On fait un livraison à notre point de chute à Ottawa (255 Mackay Street) le mardi 2 décembre, de 16h30 a 17h30. Envoyez-nous un courriel avec votre commande de la liste ci-dessous (commande minimum de $20 svp). Vous pouvez payer au point de chute par cheque ou comptant, ou en avance par virement Interac.

Poireaux: $4 botte
Pomme de terre (rouge ou blanc): 5 livres $8, 10 livres $15, 20 livres $27
Oignon (rouge ou blanc): 5 livres $9, 10 livres $16, 25 livres $35
Echalottes françaises: $4/livre
Rutabaga: $2/livre (environ $2 pour un moyen)
Céléri-rave: $2/livre
Radis: Daikon ou Red meat: $2/livre

Courge d’hiver:
Spaghetti: grand $6
Butternut: $3 petit $6 grand
Poivré: $3
Citrouille: petit $2.75

Oeufs: $6/douzaine

Sirop d’érable Alska: léger or ambré $9 petite bouteille (parfait pour des cadeaux!)

MARCHÉS À WAKEFIELD
Venez au Marché de Noel de Wakefield le samedi 13 décembre de 15h à 19h, pour des artisans et de la bouffe locale, de la musique et des activités pour les enfants. Le marché a très bien passé l’année passé même avec les temperatures très frais et on espère que Mère Nature va nous donner du beau temps pour l’evènement cet année! Pour plus d’information visitez: www.noelwakefieldmarket.com

On participe aussi aux marchés “hayon” aux deux semaines dans le lot juste à côté du marché d’été. Le prochain marché sera le samedi 6 décembre de 9h30-11h.

Richard and Avery take a winter nap.
Richard and Avery take a winter nap.